GH-COA-01 Státní znak Ghany

Státní znak Ghany

9. 6. 2020 | Symboly

GHANA


Blason

Štít modrý, zelený heroldský kříž se zlatým lemem, v centru kříže běžící zlatý lev, čelně hledící. V prvním kvadrantu zkřížený meč a řečnická insignie, vše zlaté, ve druhém kvadrantu na čtyřech zvlněných břevnech, stříbrných a modrých, zlatý kopec se stříbrným hradem, ve třetím kvadrantu na kopci strom kakaovníku v přirozených barvách, ve čtvrtém kvadrantu na kopci těžební zařízení v přirozených barvách. Nad štítem točenice červená, zelená a zlatá. Koruna: černá hvězda se zlatým lemem. Štítonoši: dva zlatí orli s černými pařáty nesoucí na krku „Řád hvězdy Ghany“. Zelený trávník a zlatá stuha s mottem červeným písmem: Freedom and Justice.            

Symbolika

Gotický modrý štít dělený zeleným heroldským křížem se zlatým lemem, ve středu kříže běžící zlatý lev čelně hledící symbolizuje spojení Ghany a Společenství národů Commonwealth. V prvním kvadrantu zkřížený zlatý ceremoniální meč a zlatá insignie nazývaná „okyeame“. Oba prvky zastupují tradiční autoritu a místní správu. Ve druhém kvadrantu dvě modrá zvlněná břevna s bílým lemem představují vody Guinejského zálivu, bílý hrad na žlutém písku je zobrazením hradu „Osu“ dříve „Christiansborgu“ a nyní sídlo vlády jako symbol suverénní národní vlády. Ve třetím kvadrantu na zeleném vrchu strom kakaovníku (Teobroma cacao), který poskytuje nejdůležitější exportní plodinu Ghany a zastupuje i celou zemědělskou produkci země. Ve čtvrtém kvadrantu na zeleném vrchu černá těžební věž a červená budova zlatonosného dolu jako odkaz na bohatství přírodních zdrojů země. Točenice v barvách státní trikolóry – červená, zelená a žlutá. V koruně „Černá hvězda Afriky“ se zlatým lemem, představuje svobodu a spolu s točenicí i obecný symbol panafrikanismu. Štítonoše tvoří dvojice žlutých orlů okrových (Aquila rapax) s černými pařáty nesoucích na krku „Řád hvězdy Ghany“ vystupují jako silní ochránci, kteří bdí nad zemí.

Legislativa

Autor: Amon Kotei

Přijat: 04.03.1957

Historie

Státní znak Ghany neprošel žádnými změnami.


Badge britské královské kolonie Gold Coast v letech 1821-1957. Bagde byl umístěn na koloniální vlajce a standardě guvernéra Zlatého pobřeží v letech 1821-1957.

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace