GH-CUL-01 Adinkra symboly

Vizualizovaná forma přísloví, aforismů, metafor a moudrosti etnika Asante.

29. 3. 2020 | Kultura Etnografie Symboly

ADINKRA - Kulturní symboly Ašantů. 

Piktogramy a ideogramy „Adinkra“ jsou vizualizovaná forma aforismů, přísloví, metafor a symbolů. Jsou nositeli jak hmotných, tak abstraktních pojmů, které formou obrazové stylizace nesou komunikační informaci o tradiční moudrosti ašantské společnosti ve vztahu k člověku, Bohu, lidskému chování, spiritualitě a smrti. Nalezneme mezi nimi stylizované obrazy flóry i fauny, lidského těla i prvků přírody, a nakonec i zcela abstraktních grafických elementů.

„Symbolika „Adinkra“ je vizuální reprezentace sociálního myšlení vztahujícího se k historii, filozofii a náboženskému přesvědčení lidu Ašante v Ghaně a Cote d´Ivoire“ Dr.Kwaku Ofori-Ansah  

Vlastní slovo adinkra je tvořeno ze tří slov jazyka Twi. „Di“ znamená „použít“, „nkra“ značí „zpráva“ a „a“ je ašantská předpona pro abstraktní podstatné jméno. Slova „kra“ v jazyce Twi je pojem pro duši a společně „di“ a „nkra“ znamená „rozloučení“ či „oddělení“. Adinkra je tedy zpráva každé jednotlivé duše pro Boha, když opouští Zemi.    

Pod pojmem „Adinkra“ jsou uváděny ve zdrojích dva významy, které je nutno rozlišovat. První význam se vztahuje přímo k symbolům, ve druhém případě je takto označována textilie opatřena symboly adinkry.

Původ symbolů Adinkra.

Někteří badatelé odvozují původ symbolů z arabského písma, islámských amuletických symbolů či kúfského skríptu, jejichž významy byly upraveny pro potřeby ašantské kultury a víry. Opírají se o prokázaný silný vliv arabského obchodu v této oblasti a několik málo symbolů, u kterých lze vystopovat možný islámský původ. Například: aban, dame-dame nebo přísloví:„kramo kost amma yeanhu kramo pa“ (špatný muslim brání rozeznat dobrého). Na druhé straně naprostá většina symbolů je mimo islámskou tradici a muslimští učenci nedokáží vysledovat spojitost symbolů „Adinkra“ s islámskými symboly. S největší pravděpodobností jsou symboly adinkra velmi starým originálním specifickým systémem komunikace, který postupně absorboval některé vlivy islámské či západní kultury.    


Určit období vzniku symbolů je velmi obtížné, neboť neexistují žádné písemné záznamy, ale ani žádné stabilní artefakty, na kterých by se případně tyto symboly zachovaly. Pokud bychom vycházeli pouze z legendy a ústní tradice, pak velmi hrubě v 16. století. Absence validních informací rovněž ponechává otevřenou otázku o skutečném počtu těchto symbolů, o správném výkladu jejich smyslu a v neposlední řadě o jejich grafice. Podle některých badatelů je zaznamenáno asi 800 symbolů adinkry. Jejich skutečný význam podléhá ústní tradici, a tedy místu a času.   

Symboly Adinkry vyjadřují různá témata, která se vztahují k historii, víře a filozofii Ašantů. Většinou mají bohaté příslovečné významy, protože přísloví hrají v ašantské kultuře důležitou roli. Použití přísloví je považováno za známku moudrosti. Jiné symboly Adinkry zobrazují historické události, lidské chování a postoje, chování zvířat, formy života rostlin a tvary objektů. Ve skutečnosti se symboly Adinkra mění pod dopady nových vlivů na ghanskou kulturu, protože některé symboly nyní získávají specifický význam v souvislosti s technologickým vývojem.



Aban - pevnost

Symbol síly, bezpečnosti a autority. Doslovný překlad: pevnost nebo hrad.Používaný znak předstvuje půdorys hradu či pevnosti. Na pobřeží Guinejského zálivu v průběhu XVI. až XVII. století byla zbudována koloniálními mocnostmi řada pevností, z nichž nejznámnější jsou Christianborg a Elmina.  


Abe Dua - palma

Symbol bohatství, soběstačnosti a vitality. Přísloví: "Nipa nnye abe dua na ne ho ahyia ne ho" (Člověk není jako soběstačná palma). Palma je zdrojem oleje, vína, droždí, košťat, mýdla, rohoží, houby a střešní krytiny - v přeneseném významu je tedy soběstačná v potřebách.


Abode Santann - vševidoucí oko

Symbol Boží všudypřítomnosti. V překladu "vševidoucí oko" je symbol založený na myšlence, že Bůh je všudypřítomný a vidí všechny skutky každého a z jeho pohledu nelze uniknout.


Abusua Pa - dobrá rodina

Symbol jednotné a dobré rodiny.  Slovo "abusua" je označení skupiny lidí v mateřské linii. Existuje sedm základních klanů ovládaných starými ženskými božstvy (abosom) identifikujících se s totemovým zvířetem. Je "tabu" vzít si někoho ze stejné skupiny abusua.


Adinkrahene - král symbolů adinkry

Symbol pro vůdcovství a charisma    Tato elegantní figura tvořená třemi soustřednými kruhy se dá snadno reprodukovat a její abstraktní podoba vyjadřuje samotný koncept Adinkra - vizuální prezentace filosofie Ašantů. Údajně je inspirací pro design ostatních symbolů.


ADU Hwan - silná vůně

Symbol královské autority. Přísloví: "Prekese Gyamadu, ofiti kurotia a, na he ho bon afie mu." (Silná vůně prekese (Tetrapleura tetraptera) prochází i domácnostmi na okraji města) Významově to znamená, že královská autorita se projevuje ve všech domácnostech královstí.


Adwera - vodní keř

Symbol čistoty, cudnosti, posvěcení. Výrok: "Adwera nsuo, wo ne nkwansuo, nsu korogyenn wohuru, nso wonhye" (Voda života, křišťálově čistá voda, která vaří, ale nehoří). Portulaca oleracea (šrucha zelná) je používána v obřadu "ebuso" (očištění) a "akradware" (mytí duše), což je koupel po těžké nemoci, aby duše byla posvěcena a ochráněn život.


Adwo - klid

Symbol, míru, klidu a ticha.Přísloví: "Ohene nya ahontenafo pa a, ne bere so dwo" (Když má král dobré rádce, bude mít pokojnou vládu). Mír v mysli je nanejvýš důležitý a můžete toho dosáhnout tím, že zůstanete v klidu i v těžkých časech.


Agyin Dawuru - agyinský gong

Symbol připravenosti a loajality.


Akoben - válečný roh

Symbol pro loajalitu, oddanost, ostražitost, pohotovost a službu. Z  výroku: "Akoben no bo a, ena yehunu barima" (Muž je vidět po zatroubení válečného rohu) Předobrazem symbolu byl dechový nástroj vyrobený z rohu skotu, kterým byli svoláváni válečníci na bojiště. Znak nabádá být připraven sloužit dobré věci v době války i v době míru.


Akofena - válečný meč

Symbol odvahy a hrdinství, legitimní státní autority. Ašantský meč původně určený k boji se nazývá "Akrafena". Typický tvar kovové čepele, dřevěný jílec s kulovitou záštitou i hlavicí, jílec často potažený zlatem, pochva ze zvířecí kůže. Všechny části meče mohou nést informaci obsaženou v adinkra symbolech. Asantehene Opoku Ware I jej v roce 1723 určil národním symbolem Ašantů, a jako takový se nazývá "Akofena" 


Akoko nan - noha slepice

Symbol péče a disciplíny. Vizuální forma přísloví "Akoko nan tia ba na enkum ba" (slepice šlape po kuřatech, ale nezabije je). Návod pro rodičovskou výchovu - děti vychvávejte, ale nerozmazlujte.


Akoma - srdce

Symbol trpělivosti a tolerance.          V jazyce Twi znamená "Nya akoma" doslovně získejte srdce, to je buďte srdeční a trpělivý. Naopak o tom, kdo je netrpělivý se říká "Onni akoma" - nemá srdce.


Akoma Ntoso - spojená srdce

Symbol porozumění, souhlasu a harmonie. Čtyři vzájemně svázaná srdce ztělesňují porozumění, harmonii, vzájemný soucit a nesmrtelnost duše, jednotu a souhlas jak uvnitř komunit, tak mezi rodinami a komunitami.


Akwaaba - vítejte

Symbol pohostinnosti, vstřícnosti a přijetí. Výraz pochází z jazyka Twi, dnes je ale všeobecně akceptován jako celostátní výraz vřelého uvítání.


Ananse Ntontan - pavoučí síť

Symbol moudrosti, tvořivosti a složitosti života. Pavouk Ananse je posel "nejvyššího bytí" spřádající komunikační síť energie "tumi" pronikající celým duchovním i fyzickým světem. Je vlastníkem prostoru a všech příběhů Nejvyšší bytosti. Je to jediná entita, která může po sítí cestovat v duchovním i fyzickém světě.


Ani Bere Enso Gya - červené oči nezažehnou plameny

Symbol trpělivosti, sebekontroly a disciplíny. Přísloví: "Ani bere enso gya, anka mani abere Koo" (Vážnost neukazuje červené oči, jinak bys viděl celou mou tvář červenou). Hněv je marná emoce, která jen vyvolává odpor a nepřátelstváí.


Aprukuma - léčivé semeno

Přísloví: "Aprukuma egu nhyirene mpo na ekum akwaduo yi, na ebegy ebibra" (Pokud padající okvětní lístky aprukumy mohou zabít paviána, co teprve tvrdé semeno). Aprokuma je strom Antrocaryon micraster, jeho plody podobné švestkám mají neobyčejně trvdou pecku. Plody mají silné antibakteriální léčivé účinky pro lokální použití, nebo se mohou fermentovat pro užití vnitřně. 


Anyi me aya a

Symbol nevděčnosti. Doslovný překlad výroku znamená: "nechválíš mě" a varuje před nevděčností a neúctou. Lidé by měli projevovat uznání, protože bezohlednost a nevděčnost narušuje společný život. 


Asaawa - sladké bobule

Symbol něhy a sladkosti. Asaawa je pojmenování keře Synsepalum dulcificum v jazyce Twi. Jeho 2 cm podlouhlé červené bobule obsahují glykoprotein miraculin, který v ústech mění vjem kyselé chuti na sladkou. Efekt vydrží asi hodinu.


Asase ye duru sen epo - země je těžší než moře

Symbol božství matky Země, síly a prozřetelnosti. Přísloví: "Asase ye duru sen epo" (Země je těžší než moře) odkazuje na důležitost země a její nezaměnitelný význam pro život. Lidé musí zemi respektovat, pěstovat a chránit jak zní dalšÍ přísloví: "Tumi nyina ne apase" (Veškerá síla pochází ze Země).  


Asetena pa

Symbol zbohatlictví. Výrok "Asetena pa ma Awerefire" (Dobré bydlení vyvolává zapomětlivost)


Awurade Baatanfo

Bůh matka. Symbol péče.


Aya - kapradina

Symbol vytrvalosti, odolnosti a vynalézavosti. Kapradina je vytrvalá rostlina žijící v obtížných podmínkách. 


Bese saka - pytel kola ořechů

Symbol moci, hojnosti, pospolitosti a jednoty.


Bi nka bi - nikdo nemá kousat druhého

Symbol míru a harmonie. Piktogram znázorňuje dvě ryby navzájem si kousající ocasy. Tento symbol varuje před vyvoláváním provokací, sporů a hádek. Nabádá k mírovému řešení rozporů. 


Biribi wo soro

Na nebesích je něco. Symbol naděje. Přísloví: "Nyame, biribi wo soro, na ma embeka me nsa (Bože, v nebi je něco, nech mne to dostat)


Boafo ye na

Ochotný pomocník. Symbol podpory a pomoci.


Boa me na me mmoa wo - pomoz mi a dovol mi, abych ti pomohl

Symbol spolupráce a vzájemné závislosti. Nikdy nemůžeme být zcela nezávislí, všichni potřebujeme někdy někoho, o koho se můžeme opřít.  


Dame-dame - desková hra "dáma"

Symbol inteligence, vynalézavosti a strategie.


Denkyem - krokodýl

Symbol adaptability a chytrosti Zobrazení přísloví: Denkyem da nsuo mu nanso home mframa (Krokodýl žije vodě, ale dýchá vzduch), které demostruje přizpůsobivost a flexiibilitu k různým vnějším okolnostem.


Donno

Zvonový buben. Dvouhlavý buben ve tvaru přesýpacích hodin, šněrovaný, který je zavěšen přes rameno popruhem.

Donno ntosao.

Mluvící buben.


Duafe - hřeben

Symbol ženské dobroty, lásky a péče a současně nejlepší hygieny a čistoty.


Dwennimmen - beraní rohy

Symbol pokory a síly. V tomto symbolu dvou protilehlých rohů je zachycena dvojí povaha berana. Dokáže tvrdě bojovat, ale také se tiše podrobí porážce. Ti, kteří jsou silní, mají svou sílu uplatňovat v pokoře. Přísloví: Dwannini ye asisie a ode nakoma na ennye ne mmen (Beran může útočit ne svými rohy, ale svým srdcem)


Eban - plot

Symbol lásky, bezpečí a ochrany.      V ašantské kultuře je oplocený dům považován za ideální rezidenci. Plot chrání rodinu před okolním světem, zajišťuje její bezpečnost a vytváří jistotu, že bude ochráněna láska uvnitř rodiny. 


Eoa - pouta

Symbol otroctví a zajetí, ale také práva a spravedlivosti. 


Ese ne tekrema

Symbol přítelství a vzájemné závislosti. Jazyk a zuby v ústech spolupracují při jídle i řeči. Mohou se dostat do konfliktu, ale stejně musí spolupracovat. 


Esono anantam - sloní stopy

 


Fafanto - motýl

 


Fawohodie

Symbol nezávislosti, svobody a emancipace.                    Vyjádření rčení: Fawodhodie ene obre na enam. (Nezávislost přichází s jejími povinnostmi)


Fihankra

Dům. Symbol bezpečnosti a ochrany. Znak představuje půdorys ašantského domu s jedním vchodem i východem, dům představuje bezpečí.


Fofo

Žlutě kvetoucí rostlina. Symbol žárlivosti a závisti. Symbol pro přísloví: Sedee fofo pe ne se  gyinantwi abo bidie (Rostlina fofo chce, aby semeno Gyinantwi zčernalo) Když žluté květy fofo opadnou, změní se na černá špičatá semínka). Rostlinou fofo je míněn dvourožec chlupatý (Bidens pilosa)


Funtunfunefu-Denkyemfunefu

Siamští krokodýli. Symbol jednoty a demokracie.          Funtumfenedi-Denkyemfenefu, wen afuru ye baako nanso woredidi a na wereko/were fom. (Dva siamští krokodýli s dvěma těly, ale jen jedním žaludkem, a přesto bojují o jídlo. 

Gya


Gyawu atiko

Účes náčelníka Gyawu. Symbol statečnosti a odvahy.            Atiko je název temena hlavy. Jeden z náčelníků jménem Gyawu si tímto ornamentem každoročně nechal oholit hlavu na temeni. Účes symbolizoval jeho postavení v královském paláci. Podobný účes nosil dříve válečník Kwatakye.  


Gye nyame

S výjimkou Boha. Symbol svrchovanosti boha. Výrok vychází z interpretace, že nikdo neviděl počátek stvoření a nikdo neuvidí jeho konec - s výjimkou boha.  Někteří badatelé soudí, že původní význam znaku odráží  filosofickou představu cykličnosti bytí a jeho nekonečna. Znak pak zobrazuje buď člověka v rukou božích, nebo spirálovitou galaxii (např. Mléčná dráha) 


Gye W´ani

Bavte se. Symbol zábavy a oslavy.                                       Život se má prožít naplno, na jeho oslavu slouží zábava, tanec, zpěv a vše, co vás potěší.  


Hwe mu dua

Měřící hůl. Symbol zkoušky, vyšetření, dokonalosti a kontroly kvality.   Přísloví: So wohwehwe mu a, ena wohu, so wopusu mu a, ena wote ne pampan. (Když to prozkoumáte, bude znám obsah, když tím zatřepete, bude známa vůně.) K měření se používaly hole se značkami míry.


Hye won hye

To, co nehoří. Symbol nezničitelnosti a vytrvalosti. Význam je odvozen od schopnosti chodit bosou nohou po rozžhavených uhlících. V těžkých dobách je třeba být tvrdý a je třeba snášet těžkosti.


Kete pa

Dobrá postel. Symbol dobrého maželství, lásky a věrnosti. Obraz postelové rohože, který zastupuje rčení - žena, která uzavřela dobré manželství, spí na dobré posteli.


Kintinkantan

Nabubřelá extravagance. Symbol arogance a vychloubání. "Kintin" se překládá jako nafoukaný a "kantan" jako extravagance.


Kokuromotie

Palec. Symbol spolupráce, spoluúčasti, nepostradatelnosti a harmonie.


Kontire ne Akwamu

Kontire a Akwamu. Symbol demokracie, sdílení myšlenek a přijímání rady. Souvisí s příslovím: "Tikro nko agyina" (Dvě hlavy jsou lepší než jedna) Kontire a Akwamu jsou dva klany podílející se na řízení státu. Přeneseně hovoří o nutnosti harmonie protikladných entit, o potřebě konsensu při rozhodování. 


Kramo bone

Špatný muslim. Symbol pokrytectví a podvodu.       Přísloví: "Kramo bone amma yeanhu kramo papa" (Pro špatného muslima není vidět dobrý muslim). Rčení varuje před klamem, přetvářkou a povrchním úsudkem. Tvar symbolu je pravděpodobně převzat z islámské ikonografie.  


Kwatakye atiko

Účes válečníka Kwatakye. Symbol statečnosti a odvahy.     Tento účes byl údajně  na temeni hlavy válečníka kapitána Kwatakye.


Kyemfere

Hrnec. Symbol zkušenosti a pokory.                            Z Přísloví: Kyemfere se odaa ho akye, na onipa a anwene nonso nye den? (Hrnec tvrdí, že je tu od nepaměti, co ale hrčíř, který jej zformoval?) Obrazec zastupuje zkušenost, službu, znalosti, originality a dědictví. Také symbol pokory a úcty vůči těm, kteří vás učí a vědí lépe a více než vy.   


Mako nyinaa

Pepř. Symbol nerovnosti a nelineárního vývoje.                   Zastupuje několik přísloví: "Mako nyinaa mpatu mmere" (Všechny pepře nedozrávají současně), "Nsatea nyinaa nnye pe" (Všechny prsty nejsou stejné) "Wosene wo yonko a otan wo" (Pokud jste větší než váš přítel, nenávidí vás)


Mate masie

Rozumím. Symbol porozumění, moudrosti, poznání a zralosti. Výrok: " Nyansa bo mu nne, mate masie" (Slyšel jsem to, a ponechal si to pro sebe.) Moudrost vychází z nutnosti absorbovat slyšené informace a zvážení, jak s informací naložit. Znak reprezentuje čtyři hlavy mudrců s nahromaděnými znalostmi.  


Mekyia wo

Zdravím Tě. Symbol úcty a respektu, pozdrav v komunitě.


Me ware wo

Symbol odhodlání a vytrvalosti. Spojené kruhy představují dva jedince spojené fyzicky i duchovně v manželství. 


Menso wo kenten

Nenosím váš košík.


Mframadan

Dům odolávající větru. Symbol statečnosti a připravenosti čelit životním překážkám. Zesílené stěny robusního domu tak, aby odolal všem nepříznivým povětrnostním podmínkám.  


Mmara krado

Zámek zákona. Symbol spravedlosti, autority a práva. V doslovném smyslu znamená pečeť zákona.


Mmere dane

Změna času. Symbol změny času a dynamiky života. Žádný stav není trvalý. Představuje dočasnost jakéhokoliv konkrétního stavu a přechodnou povahu štěstí i neštěstí, a proto by měl být člověk za všech okolností pokorný. 


Mmusuyidee

To, co odstraňuje špínu. Symbol štěstí a posvátnosti.           Přísloví: "Kra pa te se okra, okyiri fi. (Dobrá duše je jako kočka, nesnáší špínu). Kočky jsou uctívány pro  přesvědčení, že se stýkají s duchovním světem a mají schopnost odvracet a pronásledovat zlo. Král každé ráno 3x nastoupil levou nohou na látku s tímto vzorem s nadějí, že bude odvráceno jakékoliv zlo, které vy mohlo přijít.  


Mo ne yo

Blahopřeji. Symbol uznání a chvály.


Mpatapo

Uzel usmíření. Symbol usmíření a míru. Vizuálně uzel bez začátku a bez konce. Mpatapo představuje mír zejména po konfliktu jehož součástí je i usmíření a odpuštění.


Mpuankron

Devět chomáčků vlasů. Symbol demokracie.


Mpuannum

Pět chomáčků vlasů. Symbol kněžství, víry, šlechetnosti, loajality a povinnosti. Znak je odvozen od způsobu účesu kněžek. 


Mrammuo

Křížení cest. Symbol životních výzev.


Nante yie

Nashledanou. Symbol rozloučení.


Nea onnim no sua a, ohu

Ten, kdo neví, můře se naučit. Symbol poznání, celoživotního vzdělávání a trvalého hledání znalostí. Celé přísloví zní: Nea onnim sua a, ohu, nea odwen se onim dodo no, se ogyae sua, ketewa no koraa a onim no firi ne nsa (Ten kdo neví, může se naučit, kdo si myslí, že ví a přestává se učit, ten stagnuje)


Nea ope se Nkrofoo

Symbol spravedlnosti. Přísloví: "Nea ope se nkrofoo ye wo no, ya saa ara ma won" (Čiňte jiným to, co chcete, aby jini činili vám)


Nea ope se obedi hene

Kdo chce být králem. Symbol vůdcovství a služby.               Ikona přísloví: Nea ope se obedi hene daakye no, firi asue sue som ansa (Ten, kdo se chce být budoucím králem, se musí nejprve naučit sloužit) 


Nkonsonkonson

Článek řetězu. Symbol jednoty a lidských vztahů.  Rčení: "Yetoatoa mu se nkonsonkonson, nkwa mu a yetoa mu, owuo mu, yetoa mu, abusua mu nnte da". (Jsme spojení jako řetěz, spojeni v životě, spojení ve smrti, muži jedné krve se nikdy neodtrhávají). Samotný článek řetězu nemá téměř žádnou hodnotu, ale spojeny v řetěz představují velkou sílu. 


Nkotimsefo Mpua

Účes soudců. Symbol služby a loajality. Typ účesu používaný úředníky ašantských soudů.


Nkrabea

Osud. Symbol osudu.


Nkuruma kesee

Velká okra. Symbol velikosti a nadřazenosti.


Nkyimu

Křižovatka. Symbol obratnosti a přesnosti. Zobrazení zachycuje činnost řemeslníka při přípravě textilie k tisku symbolů adinkry. Pomocí hřebenů rýsuje na látce pravoúhlé vodící linie, mezi které je pak aplikován tisk.


Nkyinkyim

Kroucení. Symbol všestrannosti, iniciativy, adaptability a dynamiky. S tímto znakem je spojeno přísloví: Obra kwan ye nkyimkyimii (Cesta života je klikatá). Disign zobrazuje klikatou cestu životem, zvraty a zatáčky vyžadují univerzálnost a odolnost aby člověk všechny nástrahy přežil.


Nnampo pa baanu

Dva dobří přátelé. 


Nokore

Pravda. Symbol pravdy.                                       Pravda vždy obstojí ve zkoušce času.


Nsaa

Textilie nsaa. Symbol dokonalosti, autentičnosti a pravosti. Přísloví: "Nea onnim nsaa, na oto nea ago" (Kdo nezná pravou nsaa, koupí padělek). Nsaa je vysoce ručně tkaná textilie nejvyšší kvality z velboudí srsti. Velmi drahou látku kupovali bohatí lidé od muslimských obchodníků. Použitý vzor byl aplikován na tomto druhu textilie. 


Nsa ko, na nsa aba

Přijmout a podat ruku. Symbol pomoci a podpory.


Nserewa

Ulity kauri. Symbol bohatství, hojnosti a blahobytu.           Graficky je symbol zobrazen jako čtyři kauri ulity (Cyprea moneta)  - někdejší platební prostředek.


Nsoromma

Hvězda - dítě nebes. Symbol opatrovnictví.                       Rčení: "Oba Nyanko nsoromma te Nyame so na nte ne ho so" (Stejně jako hvězda, dítě boha, i já odpočívám s Bohem)  Zobrazení hvězdy představuje lásku, pouto a věrnost. Je to připomínka, že Bůh je otcem, hlídá všechny lidi a dává jim pocit důvěry a plné spolehlivosti. 


Nteasee

Porozumění

Nya Abotere

Buď trpělivý. Symbol trpělivosti a klidu.


Nyame Akruma

Boží sekera.


Nyame biribi wo soro

Bůh je na nebesích. Symbol naděje, očekávání a víry v Boží přízeň. Rčení: "Nyame biribi wo soro, ma no me ka me nsa" (Ó Bože, něco je v nebi, ať to přijde do mých rukou). Přísloví podporuje prosby o laskavost od Boha prostřednictvím motlitby. Vzor byl odvozen od podzemnice olejné ve skořápce.


Nyame Dua

Oltář Boha. Symbol Boží přítomnosti a ochrany. Posvátné místo zpravidla situované do upravené rozsochy větví. Do ní je uložena kameninová nádoba naplněná vodou a bylinkami nebo jinými symbolickými artefakty pro očistné a žehnající rituály. Zobrazení představuje průřez palmy nebo pařezu.


Nya gyidie

Víra. Symbol víry a naděje.


Nyame nnwu na mawu

Bůh neumírá, a proto nemohu zemřít. Symbol nesmrtelnosti lidské duše. Z výroku: "Nyame nnwu na mawu" (Bůh neumírá, a proto nemohu zemřít). V  ašantské filosofii je lidská duše "Kra" součástí Boží duše a po smrti se vrací k Bohu. Protože však Bůh nemůže zemřít, nemůže zemřít ani duše "Kra".


Nyame nti

Boží milost. Symbol víry a důvěry v Boha. Stonek reprezentuje jídlo seslané Bohem jako základ života, bez kterého nelze přežít. 


Nyame ye ohene

Bůh je králem. Symbol vznešenosti a svrchovanosti Boha.


Nyansapo

Uzel moudrosti. Symbol inteligence, vynalézavosti a trpělivosti. Přísloví : Nyasapow, yede nyasa na esane. (Moudrý je ten, kdo rzváže uzel moudosti). Moudrý člověk má schopnost vybrat ty nejlepší prostředky k dosažení cíle.


Obaatan awaamu

Vřelé objetí. Symbol soucitu.


Obohemmaa

Diamant.


Odo nnyew fie kwan

Láska. Symbol síly lásky. Přísloví: Odo nnyew fie kwan (Láska nikdy neztratí cestu domů)


Ohene adwa

Královská stolička. Symbol autority a vůdcovství.

Ohene aniwa


Ohene kra konmunde


Ohene kye


Ohene kyiniie


Ohene papa

Ohene tuo


Okodee mmowere


Okuafo pa


Onyakopon adom


Onyakopon aniwa


Onyakoopon ne yen Ntena


Osiadan Nyame


Osram


Osramme ne nsoromma


Otumfuo wuo ye ya


Owia a repue


Owia kokroko

Skvělé slunce. Symbol vitality, obnovy a regenerace.  Slunce je největším zdrojem energie na Zemi, kterou poskytuje každý den. Symbol nabádá, aby lidé čerpali sílu a energii z vitality slunce každým novým dnem. 


Owo foro adobe


Owuo a twedee


Owuo kum Nyame


Pagya


Pempamsie


Sankofa


Sepo


Sesa wo suban


Som Onyankopon


Sunsum


Tabono


Tamfo bebre


Ti koro nko agyina


Tumi te se kosua


Tuo ne akofena


Wawa aba


Wo nsa da mu


Worofo dua pa a


Yebehia bio

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace