GM-42-01 Pternistis bicalcaratus

Frankolín dvouostruhý, africký příbuzný evropského bažanta obecného.

14. 7. 2020 | Fauna

Pternistis bicalcaratus  (Frankolín dvouostruhý)


Frankolín dvouostruhý (Pternistis bicalcaratus) je příbuzný evropského bažanta obecného z podřádu bažanti, z řádu hrabaví. Jako většina frankolínů se vyskytuje Africe, ze 41 existujících druhů jich 36 žije výhradně v Africe. Je to rezidentní obyvatel tropické západní Afriky a v Maroku se nachází malá a klesající izolovaná populace tohoto druhu.

Výskyt: Benin; Burkina Faso; Kamerun; Čad; Cote d´Ivoire; Gambie; Ghana; Guinea; Guinea-Bissau; Libérie; Mali; Mauritánie; Maroko; Niger; Nigérie; Senegal; Sierra Leone; Togo


Frankolín dvouostruhý je velmi nenápadný, převážně po zemi se pohybující pták, kterého je obtížné v terénu pozorovat. Tělo v délce 30–34 cm a o hmotnosti 400 až 507 g je pokryto převážně hnědým peřím, na hrudi a břichu řídce pruhovaný a skvrnitý, na hřbetu a křídlech tmavě hnědé peří centrálně skvrnité. Hlava je světle krémová, límec na krku, kaštanová koruna a bílé supercilium a bílé lícní skvrny. Zahnutý horní zobák je žlutý. Ocas tvořený 14 pery je dlouhý 6,8 – 8,4 cm. Nohy jsou matně zelené a u samců jsou opatřeny dvěma tarzálními ostruhami, jejich horní část je tupá. Rozpětí křídel 45 až 50 cm, má explozivní let, který však využívá minimálně a raději rychle běhá.

Pohlavní dimorfismus je slabý. Slepice mají podobný vzhled, jsou o něco méně robustně postavené a postrádají tarzální ostruhy.


Preferuje otevřená stanoviště se stromy. Monogamní páry staví hnízda na zemi, do kterých snáší 5 až 7 bíle krémových vajec. Přestože nevytváří žádná skutečna hejna, sdružují se do skupin k lepšímu zajištění přežití. Dospělosti dosahují ve druhém roce života.  

Frankolíni konzumují širokou škálu kořínků, fazolí luštěnin a stromů, hlíz a semen a příležitostně také termity, mravence, kobylky, květiny a ovoce.  

Nyní jsou uznány tři poddruhy:

P. b. adamauae (Neumann, 1915) - centrální Nigérie do Kamerunu a na jihozápad Čadu
P. b. ayesha (Hartert, 1917) - západní Maroko, Les Mamory, východně a jižně od Rabatu, Royal Hunting Lodge na cestě mezi Sidi Yahya des Zaers a Sidi Bettache
P. b. bicalcaratus (Linnaeus, 1766) - Senegambie a jižní Mauretánie na západě Nigeru

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace