KE-CC-CBK Central Bank of Kenya

CBK (Central Bank of Kenya - Banki Kuu ya Kenya) - historie banky

15. 9. 2019 | Centrální banky

CBK - Central Bank of Kenya (Banki Kuu ya Kenya)

Rozvoj bankovnictví vždy kopíruje intenzitu ekonomického rozvoje a obchodu v dané oblasti. Proto se tento rozvoj realizoval v prekoloniálním období v oblasti Zanzibaru a na „svahilském pobřeží“ dnešní Keni. První doloženou bankou v tomto ekonomickém prostoru byla indická „Jetha Lila Bankers“, která byla založena na Zanzibaru v roce 1880. Indická národní banka v roce 1892 zřídila vlastní kancelář rovněž na Zanzibaru. Její pobočky byly zřízeny v červenci 1896 v Mombase (první banka na území současné Keni) a v roce 1904 v Nairobi. Následující rok byla založena Mombaská měnová rada (Mombasa Currency Board).

V roce 1909 byla schválena „Vyhláška o Spořitelní bance poštovního úřadu ve východní Africe“ (East Africa Post Office Savings Bank), která tak formálně zřídila první banku, a následující rok „Vyhláška regulaci bank zřízených nebo zřizovaných v protektorátu Východní Africa“ (Ordinance for the Regulation of Banks Established or to be Established in the East Africa Protectorate) umožnila Národní bance Indie se stát první komerční bankou s pobočkami v Mombase, Nairobi, Nakuru a Kisumu. V následujících letech byly otevřeny pobočky Standardní banky Jižní Afriky (Standard Bank of South Africa – 1910), Ahmedabad Banking Corporation -1910, Standard Chartered Bank – 1911 a Národní banka Jižní Afriky (National Bank of South Africa – pozdější Barclays Bank) v roce 1916.

Po první světové válce byla Mombaská měnová rada nahrazena Východoafrickou měnovou radou (East Africa Currency Board – dále AECB). AECB nejdříve zavedla přechodnou měnu florin (v letech 1920-1921) a poté východoafrický šiling, které ukončily roli indické rupie jako zákonného platidla. Východoafrický šiling měl paritu k rupii 2:1 a 20:1 k libře. AECB vydala celkem 8 emisí: s portrétem Jiřího V. v roce 1921 a 1933, s portrétem Jiřího VI. v roce 1939 a v letech 1938-1952 a nakonec s portrétem Alžběty II. v letech 1953-1957, 1958-1960 a 1961-1963.

V roce 1960 se sídlo EACB přestěhovalo z Londýna do Nairobi. Od roku 1960 bylo zřejmé, že území dnešní Keni, Ugandy a Tanzánie míří k nezávislosti. EACB preferovala, aby tyto východoafrické země si zřídily společnou východoafrickou centrální banku, a proto EACB zavedla prozatímní měnu v regionu. Byla to osmá emise, tak zvaná „Lake Issue“, neboť všechny nominály těchto bankovek zobrazovaly na averzu dhow na jezeře Victoria, které bylo společným územím těchto tří zemí. Z bankovek byl odstraněn portrét britského monarchy a zrušené opisy v hindů byly nahrazeny opisy ve svahili.

Dne 09.12.1961 získala nezávislost Tanganyika (10.12.1963 připojením Zanzibaru Tanzanie), dne 09.10.1962 Uganda a nakonec 12.12.1963 Kenya. Nové rozvíjející se státy však nebyly ochotny vzdát se měnové suverenity. Proto bylo rozhodnuto o likvidaci Východoafrické měnové rady a vlády Keni, Tanzanie a Ugandy současně v červnu 1965 oficiálně oznámily zřízení tří národních centrálních bank. Východoafrická měnová rada ukončila činnost o rok později.

1) Logo Centrální banky Keni. Opis ve svahili.
1) Logo Centrální banky Keni. Opis ve svahili.

Keňská centrální banka (Central Bank of Kenya – Banki Kuu ya Kenya – dále CBK) byla zřízena zákonem č. 491 O centrální bance ze dne 24.03.1966 a pro veřejnost byla otevřena 14.09.1966 v Herufiho domě v Nairobi.  Další podmínky její činnosti byly definovány zákonem č. 56. O bankách z roku 1968.

Rozhodnutí o emisi bankovek Keni centrální bankou bylo uvedeno ve výnosu No.252 ze dne 1. července 1966. Bankovky EACB přestaly být zákonným platidlem v září 1967.  Mince byly vydány 10. dubna 1967.

V roce 1972 bylo za účasti prvního keňského prezidenta Mzee Jomo Kenyatty oficiálně otevřeno ústředí CBK v Nairobi a v roce 1978 pobočky CBK v Mombase. Zakládáním nových bankovních domů, otevřením poboček zahraničních i domácích komerčních bank a pojišťoven probíhá strmý rozmach bankovnictví, které se relativně rychle přizpůsobuje mezinárodním bankovním standardům aplikovaných do právního systému i technickým rozvojem. V roce 1989 byly zprovozněny první dva bankomaty společností Standard Chartered Bank Kenya Ltd na pobočce CBK na Moi Avenue v Nairobi.

2) HE Mzee Jomo Kenyatta v roce 1972 při slavnostním otevření centrály CBK v Nairobi. Převzato z https://www.centralbank.go.ke
2) HE Mzee Jomo Kenyatta v roce 1972 při slavnostním otevření centrály CBK v Nairobi. Převzato z https://www.centralbank.go.ke

V roce 1996 byly všechny nebankovní finanční instituce konvertovány na banky. O rok později CBK ve spolupráci s Ministerstvem financí zřizuje Kenya School of Monetary Studies (Keňskou školu měnových studií).

S příchodem nového milénia je zaváděna plná automatizace plateb využívající technologii rozpoznávání znaků prostřednictvím magnetického inkoustu (MICR) k usnadnění kontrol, platby elektronickým převodem a v roce 2007 je v Keni zaveden mobilní peněžní systém.

3) Současná budova ústředí CBK v Nairobi. Převzato z: https://www.capitalfm.co.ke/business/2015/ 10/kenyas-banking-sector-remains-safe-cbk-assures/
3) Současná budova ústředí CBK v Nairobi. Převzato z: https://www.capitalfm.co.ke/business/2015/ 10/kenyas-banking-sector-remains-safe-cbk-assures/

V roce 2010 je přijata nová ústava Keni, ve které v kapitole dvanácté – Veřejné finance, v části 7, článek 231 uvádí:

(1) Zřizuje se Centrální banka Keni.

(2) Centrální banka Keni odpovídá za formulování měnové politiky, podporu cenové stability, vydávání měny a plnění dalších funkcí, které jí byly svěřeny aktem parlamentu.

(3) Centrální banka Keni nesmí být při výkonu svých pravomocí ani při výkonu jejích funkcí pod vedením ani pod kontrolou žádné osoby ani orgánu.

(4) Bankovky a mince vydané Centrální bankou Keni mohou nést obrázky, které zobrazují nebo symbolizují Keňu nebo aspekt Keni, ale nesmějí nést portrét žádného jednotlivce.

(5) Složení, pravomoci, funkce a operace Centrální banky Keni stanoví zákon parlamentu.

Řídící a politická rozhodnutí jsou svěřena správní radě, která se skládá ze sedmi členů včetně guvernéra, zástupce guvernéra a stálého tajemníka pokladny.

Guvernér je výkonný ředitel banky. Centrální banka je pověřena udržováním hospodářské stability a finančního zdraví země.

a) Nese odpovědnost za udržování finančního zdraví ekonomiky. Banka proto musí identifikovat rizika na finančních trzích a hledat řešení těchto rizik. Centrální banka je řídícím orgánem finančního systému země, a proto odpovídá za zajištění plynulého fungování bankovního sektoru a dalších finančních institucí.

b) Jedná jako komerční banka. Proto musí při poskytování služeb různým stranám fungovat ziskově. Centrální banka slouží jako půjčovatel komerčním bankám.

c) Centrální banka Keni je jedinou právní institucí, která je oprávněna vydávat zákonné platidlo – emitovat bankovky a mince.

d) Zodpovídá za provádění měnové politiky. Měnová politika je regulace ekonomiky prostřednictvím změn v peněžní zásobě, úrokových sazbách a směnném kurzu.

e) Centrální banka Keni působí jako banka a depozitář vlády.

V roce 2014 se Keňa připojuje k regionálnímu systému elektronických plateb a zúčtování COMESA.

Novela Zákona o bankovnictví z roku 2016 zavádí horní hranici úrokových sazeb nepřesahující čtyři procenta nad sazbou centrální banky a sazbou vkladů na 70% CBR. CBK ve spolupráci s Národním muzeem v Keni otevírá Numismatickou galerii

4) Současný guvernér CBK, pan Dr. Patrick Njoroge (druhé funkční období). Převzato z: http:// footprint2africa.com/topics/economy/central-bank-says-kenya-time-refinance-government-debt/
4) Současný guvernér CBK, pan Dr. Patrick Njoroge (druhé funkční období). Převzato z: http:// footprint2africa.com/topics/economy/central-bank-says-kenya-time-refinance-government-debt/

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace