KE-NAT-GEO Mount Kenya

Nejvyšší hora Keni, druhý nejvyšší vrchol v Africe

19. 1. 2020 | Geografie

Mount Kenya          KE-NAT-GEO    

0° 9' 8'' S, 37° 18' 32'' E

1 A) Výřez z bankovky nové emise 2019 zachycující vrchol hory Mount Kenya.  B) Upravené fotografie s podobným pohledem na vrchol hory. Převzato z: http://www.primadonasafaris.co.ke/mount-kenya-trekking/
1 A) Výřez z bankovky nové emise 2019 zachycující vrchol hory Mount Kenya. B) Upravené fotografie s podobným pohledem na vrchol hory. Převzato z: http://www.primadonasafaris.co.ke/mount-kenya-trekking/

Mount Kenya je nejvyšší hora v Keni a druhá nejvyšší hora v Africe se třemi hlavními vrcholy: Batian 5 199 metrů n.m., Nelion 5 188 metrů n.m. a Point Lenana 4 985 metrů n.m. Batian a Nelion jsou ve vzdálenosti 250 m od sebe, odděleny průrvou nazývanou „Brána mlhy“ ve výšce 5 144 metrů n.m. Coryndon Peak 4 960 m n.m. je dalším nejvyšším vrcholem, ale na rozdíl od předchozích netvoří součást centrální zátky.

Dalšími strmými vrcholy pyramidového tvaru kolem centrální zátky jsou Pt Piggot 4 957 metrů n.m., Pt Dutton 4 885 metrů n.m., Pt John 4 883 metrů n.m., Pt John Minor 4 875 metrů n.m., Krapf Rognon 4 800 metrů n.m., Pt Peter 4 757 metrů n.m., Pt Slade 4 750 metrů n.m. a Midget Peak 4 700 metrů n.m. Poněkud odlehlé vrcholy velké parazitární zátky se nazývají Terere, Sendeyo, Hut, Delamere Peak, Macmillan Peak a Rotundu.


Mount Kenya se nachází ve středovýchodní Keni v okresech Meru, Embu, Laikipia, Kirinyaga, Nyeri a Tharaka Nithi, asi 16,5 km jižně od rovníku, přibližně 150 km severovýchodně od hlavního města Nairobi, 320 km jižně od nejvyšší africké hory – Mount Kilimanjaro a 480 km od pobřeží Indického oceánu. Základna hory se nachází ve výšce 1 600 metrů n.m., ve výšce 2 440 metrů n.m. je obvod hory asi 153 km.

Mount Kenya je stratovulkán vytvořený v plio-pleistocénu přibližně před 2,6 až 3 miliony lety souběžně se vznikem východoafrické příkopové propadliny.

Původní kráter byl pravděpodobně vyšší než Mount Kilimanjaro a dosahoval výšky 7000 metrů n.m.  Horniny, které tvoří Mount Kenya, jsou hlavně čediče, rombické porfyrity, fonolity, kenity a trachyty. V průběhu dvou ledových dob byl vrchol pokryt souvislou vrstvou ledu, o čemž svědčí dva hlavní prstence morén pod ledovci ve výšce 3 950 metrů nad mořem a 4 800 metrů nad mořem s asi 20 ledovcovými plesy. Při postupnému tání vznikly velmi erodované radiálně uspořádané hřebeny oddělující sedm hlavních údolí. Z původního ledovce je dnes evidováno 11 zbytků, které bohužel rychle ustupují.  Názvy ledovců jsou (ve směru hodinových ručiček od severu): Northey, Krapf, Gregory, Lewis, Diamond, Darwin, Forel, Heim, Tyndall, Cesar a Josef. Ledovce napájejí četné řeky ztékající údolími do povodí dvou velkých řek: Tana a Ewaso Nyiro.  Řeky v severní části hory Burguret, Naru Moru, Nanyuki, Likii, Sirimon stékají do Ewaso Nyiro, řeky na jihozápadě Keringa a Nairobi stékají do Sagany a poté do Tany, řeky na jihu a východě Mutonga, Nithi, Thuchi a Nyamindi, stékají přímo do Tany.


Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace