SC-CC-CBS Central Bank of Seychelles

CBS (Central Bank of Seychelles) - historie banky

8. 12. 2018 | Centrální banky

CBS - Central Bank of Seychelles

Centrální bankovnictví na souostroví Seychelles, stejně jako v jiných britských koloniích, se začalo formovat v roce 1936 zřízením Seychelské měnové rady (Seychelles Currency Board). Seychelská vyhláška o emisi bankovek a vyhláška o ražení mincí z roku 1936 svěřily odpovědnost za vydávání a vykoupení měny Seychel do rukou koloniálního tajemníka a později finančního tajemníkem, který působil jako měnový komisař.

V roce 1974 podle „Zákona o Seychelské měně“ udělila koloniální vláda správní radě pravomoc držet a spravovat veškerý domácí a zahraniční majetek země. Rada však neměla pravomoc formulovat či provádět měnovou politiku, ani jednat jako věřitel poslední instance a dohlížet na bankovní sektor. Vydání domácí měny bylo omezeno požadavkem, aby každá emise byla zajištěna zahraniční měnou. Stejně jako u jiných britských kolonií byla domácí měna - Seychelská rupie - byla pevně fixována k britské libře v poměru 1£ : 13.3333 SCR.

Nedostatky pevného směnného kurzu se projevily v neschopnosti seychelské rupie přizpůsobit se a převzít kontrolu nad rychlou expanzi domácího bankovního sektoru v sedmdesátých letech, které přinesly boom v oblasti cestovního ruchu. Dodržování režimu pevného směnného kurzu způsobovalo kolísání domácí peněžní zásoby v závislosti na tocích zahraničního kapitálu a mělo nepříznivý vliv na stabilní a udržitelný hospodářský rozvoj. Mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) provedla studii finančního systému, a doporučila strukturální a provozní zlepšení v rámci systému směnných kurzů. V návaznosti na doporučení MMF se vláda pevně rozhodla vytvořit centrální bankovní instituci pro regulaci množství peněz v oběhu, pro dohled nad bankovním systémem a obecně podpořit finanční příznivé podmínky pro řádný a vyvážený rozvoj. Avšak vzhledem k základní struktuře finančního systému a nedostatku místních zkušeností, bylo rozhodnuto, že jako prozatímní krok, bude zřízen měnový úřad. Zřízení plnohodnotné centrální banky bylo plánováno na pozdější datum.

Dne 24. listopadu 1978 byla vydána vyhláška o zřízení úřadu „Seychelská monetární autorita“ (Seychelles Monetary Autorities - dále SMA). SMA byla založena na základě této vyhlášky dne 1. prosince 1978. Všechny povinnosti, stejně jako aktiva a pasiva fondu zřízeného podle měnového zákona o Seychelské měně z roku 1974 byly převedeny do SMA.

Logo Centrální seychelské banky
Logo Centrální seychelské banky

SMA fungoval velmi podobně jako centrální banky, byl vybaven potřebnými nástroji, aby mohl dosáhnout svých cílů, které zahrnovali emisi oběživa, správu vnějších rezerv, bankéře a věřitele poslední instance vlády a komerčních bank a kontrolu bank a dalších finančních institucí.  Nejdůležitější rozdíl s předchozí institucí byla skutečnost, že úřad dostal odpovědnost za měnovou politiku, což mu umožňovalo nastavení měnových nástrojů, jako jsou úrokové sazby a úvěrové kontroly za účelem dosažení určitých žádoucích cílů. Nicméně, podle vyhlášky z roku 1978 bylo ustanoveno představenstvo úřadu skládající se z tří členů;  z nichž jeden byl náměstek ministra financí;  další byl generální účetní a třetí osoba byla jmenována prezidentem. Toto složení mělo zajistit, aby bankovní orgán vedl konzultace s vládou, zejména ministerstvem financí, jakožto finanční a ekonomický poradce. Úkoly spojené se shromažďováním a sestavováním měnových a bankovních statistik byly převedeny ze Statistického úřadu do analytického oddělen SMA. Brzy poté začal úřad rovněž sestavovat statistiky platební bilance a převzal manipulaci s účty MMF a pozici rezervní tranše ze státní pokladny. V relativně krátké době byl SMA schopen převzít většinu základních funkcí centrální banky v malé rozvojové zemi. V roce 1982 SMA převzal od Barclays Bank International Ltd. (nyní Barclays Bank (Seychely) Ltd.), plnou odpovědnost za každodenní provoz hlavních centrálních vládních účtů.  

Nová budova Central Bank of Seychelles
Nová budova Central Bank of Seychelles

Během dalších let své existence, s přibývajícími zkušenostmi a zvýšeným počtem kvalifikovaných zaměstnanců, se banka výrazně a úspěšně rozvíjela, což v prosinci 2004 umožnilo Národnímu shromáždění přijat „Zákon o Seychelské centrální bance“. Zákon formálně poskytl bance institucionální a operativní autonomii a zrušil dřívější právní úpravu. Podle předchozí legislativy, guvernér banky zastával rovněž pozici hlavního tajemníka na ministerstvu financí. To občas vedlo do určité míry k nejednoznačnosti hospodářské politiky, protože banka a vláda mají různé programy. Podle nového zákona, guvernér banky již nesmí vykonávat funkci hlavního tajemníka financí, což dává bance větší autonomii. Kromě toho nové představenstvo banky je jmenováno ze soukromého i veřejného sektoru.

Nový zákon rovněž výslovně stanovuje cíle banky, které byly revidovány v roce 2009. Hlavním cílem banky je nyní udržovat domácí cenovou stabilitu v návaznosti na další změny zákona v roce 2011.

Současný guvernér banky- paní Caroline Abel
Současný guvernér banky- paní Caroline Abel

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace