TZ-COA-01 Státní znak Tanzanie

Státní znak Tanzanie

1. 8. 2020 | Symboly

Tanzania


Blason

Štít třikrát dělený, horní zlaté pole s horní částí planoucí pochodně v přirozené barvě, druhé pole se státní vlajkou Tanzanie, třetí červené se zkříženou motykou a sekerou,obě zlaté, čtvrté pole stříbrné, tři modrá zvlněná břevna, přes tři dolní části položeno zlaté kopí.

Štítonoš vpravo muž v tradičním zeleném oděvu držící sloní kel, štítonoš vlevo žena v tradičním zeleném oděvu se zlatým šátkem držící sloní kel.

Postavy stojí na zeleném pažitu s horou Kilimanjaro, u nohou muže hřebíček, u nohou ženy bavlna. Stříbrná stuha se zelenou podšívkou s mottem červeným písmem „Uhuru na Umoja“   

Symbolika

Štít ve tvaru východoafrického válečného štítu děleného na čtyři části. Horní čtvrtina žlutá, barva představuje bohatství minerálů země, s horní částí hořící pochodně. Pochodeň v přirozených barvách symbolizuje svobodu, vzdělání a znalosti. Druhou čtvrtinu štítu vyplňuje státní vlajka Tanzanie. Třetí čtvrtina červená, barva zde zastupuje červenou půdu Afriky. Na ni položená zkřížená sekera a motyka jsou nástroji, které jsou používány k rozvoji země. Poslední čtvrtina bílá se třemi modrými zvlněnými pruhy, které představují moře, jezera a pobřeží Tanzanie. Žluté kopí položené středem přes dolní tři čtvrtiny symbolizuje ochranu získané svobody.       

Štít je postaven na hoře Kilimanjaro a je podporován štítonoši. Vlevo je štítonošem muž v zeleném tradičním oděvu levou rukou podpírající štít a v pravé ruce držící sloní kel. Vpravo je štítonošem žena rovněž v tradičním zeleném oděvu se žlutým šátkem na hlavě levou rukou podpírající štít a v pravé ruce držící sloní kel. Muž a žena zastupují vzájemnou spolupráci, genderovou rovnost i rovnost všech obyvatel země. Obě postavy na zeleném pažitu, u nohou muže větvička hřebíčku (Syzygium aromaticum) významná vývozní komodita Zanzibaru, u nohou ženy větvička bavlny (Gosypium hirsutum) důležitá průmyslová plodina.    

Stříbrná stuha se zelenou podšívkou se státním mottem v jazyce swahili červeným písmem „Uhuru na Umoja“ (Svoboda a jednota)  

Legislativa

Autor: Jeremiah Wisdom Kabati, v Bwiru, Mwanza v roce 1961.

Přijato: 06.12.1961

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace