UG-COA-01 Státní znak Ugandy

Státní znak Ugandy

9. 6. 2020 | Symboly

UGANDA


Blason

Štít černý, v patě buben v přirozených barvách, kůže a úpony stříbrné, nad ním zlaté slunce s 25 paprsky, v hlavě štítu tří modrá a tři stříbrná zvlněná břevna. Štítonoši: vpravo antilopa voduška kob, vlevo jeřáb královský, za štítem dvě zkřížená kopí, vše v přirozených barvách. Středem zelené půdy protéká řeka stříbrná a modrá, vpravo větvička kávovníku, vlevo větvička bavlníku, obě v přirozených barvách. Stříbrná stuha s modrou podšívkou, motto černým písmem: FOR GOD AND MY COUNTRY.

Symbolika

Černý štít východoafrického tvaru typu "Ganda". V dolní třetině královský buben "Mujaguzo" v přirozené barvě, napnutá kůže a kotevní lana v bílé barvě, symbolizující původně autoritu ugandských králů (po roce 1966 je prezentován jako symbol tance a pozvání komunity k setkáním a ceremoniím). Žluté slunce s 25 paprsky bylo původně odkazem na působení Britské východoafrické společnosti ve východní Africe, dnes je interpretováno jako intenzivní celoroční sluneční svit na rovníku. Hlava štítu vyplněná třemi modrými a třemi bílými vlnovkami zobrazuje vlny Victoriina a Albertova jezera. Štít a za štítem dva zkřížené oštěpy představují ochotu a připravenost ugandského lidu bránit svou zemi.

Vlevo je štít podepřen jeřábem královským (Balearica regulorum gibbericeps), národním ptákem Ugandy, vpravo je štítonošem antilopa voduška kob Thomasova (Kobus kob thomasi), která zastupuje bohatou faunu země. Zelený travnatý kopec představuje úrodnou půdu, jejímž středem protéká řeka Nil opouštějící jezero Nyanza (Viktoriino) v lokalitě Ripon Falls u města Jinja a proudící na sever územím Ugandy až k hranicím Jižního Súdánu. Vpravo na pažitu větvička kávovníku arabského (Coffea arabica) a vlevo bavlníku bylinného (Gossipium herbaceum). Bílá stuha s modrou podšívkou nese černým písmem státní motto: "Pro Boha a mou zemi" (For God and My Country).

Legislativa

Přijat: Návrh byl přijat Legislativní radou Ugandy tři týdny před vyhlášením nezávislosti. Dne 01.10.1962 byl schválen guvernérem Ugandy Walterem Couttsem. Ústavním zákonem ustanoveno jeho používání od 09.10.1962


Historie

Státní znak Ugandy neprošel žádnými změnami.

Badge Ugandského protektorátu v letech 1914–březen 1962. Badge byl umístěn na protektorátní vlajce a standardě guvernéra Ugandy v letech 1914–březen 1962.

Chcete-li vyjádřit svůj názor, postřeh, upozornit na možnou faktickou chybu, či jen vyjádřit Vaše pocity při prohlížení stránek, sdělte je prosím v komentáři

© 2024 Africké bankovky - Lumír Domes | Administrace